• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

CivanTeknik


     YANGIN HORTUMLARI

   
Ürün Kodu : 01
        Detaylar
 
 
Detaylar
YANGIN HORTUMLARI
YASSI OLAN HORTUMLAR 2"-21//2"-3"-4" EBATLARINDA 20MT TOPLAR HALİNDE
YUVARLAK OLAN İSE 30 MT OLARAK TEMİN EDİLİR
HER TÜRLÜ ÖXEL İMALAT YAPILABİLİNİR.
BASINÇ 10BAR VE 16 BAR DIR.

Büyük çaplı hortumların kullanım ve  bakımlarının nasıl yapılacağını bilmek, etkili yangın müdahalesi anlamında kritik önem taşır.

Herhangi bir yangın olayında bir itfaiye ekibinin en temel taktiksel fonksiyonlarından bir tanesi de yeterli miktarda su sağlamaktır. İtfaiye Şefi Alan Bruncacini’nin dediği gibi “Büyük yangınlar fazla su ister”.

Büyük çaplı hortumlar geliştirilmeden önce, söndürme ekibinin bu fonksiyonu genelde fazlasıyla iş gücü yoğun (yani çok sayıda itfaiyeci gerektirmekteydi)  ve de aynı zamanda fazla miktarda ekipman (çok fazla sayıda hortum ve uzun hortum düzeneklerinin getireceği sürtünme kayıplarını azaltmak için aktarıcı pompalar) gerektiren bir görevdi. 

Yangın hortumlarının iç çapı 9 cm (3.5”) üzerinde olduğu zaman bu hortumlar büyük çaplı hortum kategorisine girer; ABD’deki itfaiye grupları tipik olarak 11 cm (4.5”) veya 15 cm (6”) çapa sahip büyük çaplı hortumlar kullanmaktadırlar. 

Büyük çaplı hortum yüksek debi, düşük basınçlı bir hortum türü olup bu özellikleri onu ayırt edici ve popüler kılan özellikleridir. Yangın hortumlarında sürtünme kaybı, basınca değil, tamamen debiye bağlı olduğu için, bir hortum ne kadar fazla kapasiteye (GPM) sahip ise, aktarım için daha az  güç (PSI) gerekir. 

Bu, büyük çaplı hortumların daha büyük mesafelerde, daha ufak çaplı benzerlerine kıyasla daha az miktarda sürtünme kaybı ile daha fazla miktarda su aktarabilme becerisini açıklar. Pompa sistemlerinin bu yeni özelliği sayesinde itfaiyeciler, daha az iş gücü ve ekipman ile yangın bölgesine daha fazla miktarda su aktarabilmektedirler. 

Bütün yangın söndürme ekipmanlarında ve araçlarında olduğu gibi, bu devasa su tedarik mekanizmasının bakımı da eğitim sırasında temel bilgi ve becerileri öğrenme ile ve bunların yangın yerinde sürekli olarak kullanması ile başlar. Bununla ilgili bazı temel noktalar şunlardır:

· Büyük çaplı hortum genelde daha ufak çaplı hortumlardan daha uzundur. Standart uzunluğu 30 m (100 feet)’dir.

· Büyük çaplı hortum sağlamdır ancak hasar görmez değildir. Dış kaplaması genelde polyester fiberden yapılır. İç kaplama ise kesintisiz kaplanmış lastiktir. 

· Büyük çaplı hortum daha ufak çaplı hortumlardan daha ağırdır. 10 cm (4”) çaplı 30 m (100 feet) uzunluğunda bir hortumun ağırlığı, ek parçaları ile birlikte yaklaşık 35 kilodur; benzer uzunlukta 15 cm (6”) çapı bir hortumun ağırlığı ise 61 kilodur.

· Büyük çaplı hortumda su çok ağırdır. 12.7 cm (5”) bir büyük çaplı hortumun her 30.5 cm (1 feet) hortum başına 3.78 lt (1 galon) su taşıdığı bilinmektedir. Ortalama olarak, 12.7 cm (5”) bir hortumun 30 m (100 feet) bir bölümünün boş ağırlığı 50 kilodur. Galon başına suyun ağırlığının 3.8 kilo olduğu düşünüldüğünde, su ile dolu 30 m büyük çaplı bir hortum kesitinin ağırlığı yaklaşık 428 kilo olacaktır. 

Şimdi de operasyonel anlamda büyük çaplı hortum kullanımı ile bağlantılı olarak, genel kabul görmüş en iyi uygulama örneklerine bakalım.

Hortumun mutlaka, sokağın su kaynağı ile aynı tarafına yerleştirilmesi gereklidir. Bu, diğer müdahale birimlerinin acil durum alanına erişebilmesini kolaylaştıracaktır. Gerekli durumlarda yangın alanında sokağın karşısına geçin ve hortumu açıyla yerleştirin. 

İçi boş hortumun üzerinden hiçbir zaman araçla geçmeyin. Dolu bir büyük çaplı hortumun üzerinden geçmeye kalkan otomobiller ve ufak kamyonlar hortumu sokaktan aşağı sürükleyecektir.

Yangın aparatları içi dolu 10cm bir hortumun üzerinden geçebilir. Geçiş yaparken, açı vererek ve her seferinde bir tekeri geçirerek geçiş yapın ve tekerlerin üzerinde zincir ya da çivi olmadığından emin olun. Yangın aparatlarını 12.7 cm ya da 15 cm  içi su dolu bir büyük çaplı hortum kesiti üzerinden geçirmeyi aklınızdan bile geçirmeyin. Bir önceki çalıştığım itfaiye biriminde böyle bir olay oldu ve hortum, pompa yağ karterini aparattan söktü.

Büyük çaplı hortumları yerleştirirken hızınız saatte 15 ila 25 mili geçmesin. Bu sayede hortum ek parçalarının pompa mekanizmasının arka paneline çarpmasını önlersiniz.

TEKLİF ALAMK İÇİN:TİPİ,UZUNLUĞU VE BASINCINI BELİRTMENİZ YETERLİDİR
 
 
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam1
Toplam Ziyaret97911
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231